2021-10-06 18:37:57

Moj grad, tvoj grad: Trećaši na tvrđavi sv. Nikole

Učenici 3.b razreda, sa svojom učiteljicom Silvijom Mikulandra, u sklopu eTwinning projekta Moj grad tvoj grad krenuli su s terenskom nastavom. Cilj ovog projekta je upoznati povijest Šibenika kao glavnog kulturnog, gospodarskog i upravnog središta naše Šibensko-kninske županije, upoznati se s povijesnom jezgrom grada kroz razgledavanje najznačajnijih kulturno-povijesnih građevina, upoznati čelnike grada i županije, vratiti se u prošlost i upoznati najznačajnije osobe našega grada i županije.

Učenici će učiti istraživanjem i prikupljanjem podataka o gradu u kojem žive, učit će istraživati samostalno i u suradnji s drugima. Učenici će naučiti kako prezentirati istraženo. Predstavljajući svoj grad drugim učenicima razvijat će matematičke kompetencije, učiti kako učiti, usvajati i njegovati temeljne humane vrijednosti (prijateljstvo, nenasilje, pravednost, empatiju, ljubav prema predcima, poštivanje različitosti, …). Stečeno znanje, kulturnu svijest i socijalne vještine primjenjivat će u svakodnevnom životu. 

Na samom početku istraživanja uputili su se na Tvrđavu svetoga Nikole. Za sigurnu plovidbu  pobrinuo se kapetan, a izvrsna Zrinka svojim vodstvom tvrđavom naučila je učenike neke zanimljivosti. Tvrđava sv. Nikole, smještena na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, spomenik je svjetske graditeljske baštine na Mediteranu. To je jedina mletačka vojna utvrda smještena isključivo na moru. Izgrađena je u 16. st. na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole, po kojemu je dobila ime. Svojim impresivnim i zastrašujućim izgledom, Tvrđava sv. Nikole stoljećima je branila Šibenik, koji nikada nije bio napadnut s mora: na njegovu prostoru nisu zabilježene značajnije pomorske bitke. 

                                                                  Silvija Mikulandra, učiteljica

                                                                                                             


Osnovna škola Meterize